Barn upp till 15 år: 600 kr/termin
Ungdom och vuxen från 15 år: 800 kr/termin
Avgiften skall vara betald sista JANUARI (vårtermin)
Respektive sista AUGUSTI (hösttermin)
KONTO
BG 845-0991
Historia
Taekwon-Do har sina rötter i den koreanska kampsporten Taekyon och den japanska kampsporten Karate.
Dagens Taekwon-Do har dock väldigt lite gemensamt med de ovan nämnda kampsporterna.
Taekwon-Do grundades/namngavs den 11 april 1955 av General Choi Hong Hi.
Taekwon-Do utvecklades de första åren i den Koreanska arméns, ”Vita hästen divisionen, 29:e infanteriet”.
Under de första åren då Taekwon-Do utvecklades i Sydkoreas Armé spelade GM Nam Tae Hi en betydande roll, som Gen. Choi Hong Hi´s ”högra hand”.
GM Nam Tae Hi utvecklade bl.a. Taekwon-Do mönstrena Hwa-Rang, Chong-Moo och Ul-Ji.
1959 grundades den första Taekwon-Do organisationen, KTA (Korean Taekwon-Do federation). General Choi Hong Hi valdes till dess första ordförande.
1966 grundades ITF (international Taekwon-Do federation) och Gen Choi flyttade till Kanada. Gen Choi fortsatte att leda utvecklingen av Taekwon-Do i organisationen, ITF.
1973 grundade KTA den internationella organisationen WTF (World Taekwon-Do federation), även kallad Kukkiwon.
Sedan 1973 har WTF utvecklats mot att bli en renodlad sport för att passa in i de olympiska spelen.
Samtidigt som WTF sedan 1973 utvecklats till en OS-sport fortsatte Gen. Choi att inom ITF utveckla Taekwon-Do. Många av de distinkta karaktärerna som är typiska för ITF Taekwon-Do infördes efter 1973. Därför är idag skillnaden mellan ITF och WTF stor, både avseende teknikerna och den mentala träningen.
General Choi Hong Hi avled år 2002 i Pyongjang, Nordkorea.
Efter hans död splittrades ITF till flera olika organisationer som alla kallar sig för ITF.
General Choi Hong Hi (källa Wikipedia)
Gen Choi föddes den 9 november 1918 i Hae Dae i nuvarande Nord Korea.
År 1930 blev den då tolvårige Choi suspenderad från sin skola för deltagande i antijapanska demonstrationer (från 1905 styrdes Korea av japanska myndigheter och från 1910 blev de direkt ockuperade av den japanska militärmakten). Från den tiden fortsatte Choi Hong Hi sin vidare utbildning hos en privat lärare, Han Il Dong, som även var expert på Tae Kyon, en traditionell koreansk kampkonst som var officiellt förbjuden av ockupationsmakten.
- 1937 åkte Choi till Japan för att studera. Fortfarande var han mycket engagerad i kampkonstträning, vilken stärkte och förbättrade hans dåliga hälsa som varit svag redan från födseln. Choi tränade Karate under sin tid i Japan och erhöll 2 Dan.
- Den 7 december, 1941 började Japan sitt deltagande i II: a Världskriget och i och med detta startade en allmän mobilisering av alla unga män till armén, bl.a. även den unge Choi Hong Hi. Efter militär utbildning till löjtnant skickades han till Pyongyang i Korea där han p.g.a. sin verksamhet inom den underjordiska koreanska självständighetsrörelsen blev dömd till fängelse. För att behålla sin fysiska kondition, fortsatte han sin träning i fängelsecellen. Efter en tid i fängelset började många av hans fängelsekamrater och även en del av vakterna praktisera träningen. Det var då Choi Hong Hi började fundera över grunderna till en ny kampkonst.
- 1945, i samband med krigets slutskede, blev Choi Hong Hi befriad från fängelset och i samma tid blev han en av de officerare som började bygga upp en ny självständig koreansk armé, i vilken han gjorde en snabb och lysande karriär.
Taekwon-Do´s sammansättning (Taekwon-Do Goosung)
Taekwon-Do är sammansatt av följande fem träningsdelar:
För att bli en komplett Taekwon-Do utövare behöver du träna alla fem delarna. TKD-träning består i att man först lär sig en grundteknik för att sedan träna på att använda den på olika sätt (tul, matsogi). Du stärker din kropp genom redskapsträning och genom att träna styrka, rörlighet, smidighet osv (Dallyon). Målet är att teknikerna skall fungera i självförsvar. För att sedan förfina tekniken går du tillbaka till att träna grundtekniker igen. Detta ilustreras av General Choi Hong Hi genom:
”Taekwon-do´s kretslopp/cykel (Soonhwan Do)
Taekwon-do´s grundsatser/regler (Jungshin)
Taekwon-Do syftar till att eleven skall bli artig, ha integritet, vara uthållig, ha god självkontroll och okuvlig anda.Detta är Taekwon-Do´s 5 grundsatser (regler). Det är dessa regler som punk 1, ”Jag skall följa Taekwon-Do´s regler”, syftar på i elevens ed.TKD´s grundsatser kallas även för TKD-elevens mål. Detta eftersom det är dessa egenskaper som eleven har som mål att besitta.
Artighet (Ye Ui)
Taekwon-Do-elever skall försöka att träna på följande delar av artighet för att bli en hederlig och ärbar person:
Integritet (Yom Chi)
I Taekwon-Do har ordet integritet ett vidare begrepp än vad som i normala fall står i ordböcker.
Du skall kunna skilja på rätt från fel och ha ett samvete att känna skuld i fall du gjort fel.
Nedan finns några beskrivningar på när integritet saknas:
Uthållighet (In Nae)
Det finns en gammal orientalisk sägen, ”tålamod är en dygd”, ”du kan skapa ett fridfullt hem genom att ha tålamod 100 gånger”. Det är troligast att uppnå lycka och välmående om du är en person med tålamod. För att uppnå ditt mål, oavsett om det är en universitetsexamen eller att utföra en TKD-teknik perfekt. Måste du sätta upp ett mål och sedan härda ut fram tills du nått målet. Rober Bruce lärde sig uthållighet av de uthålliga ansträngningarna av en liten spindel.
Det var denna uthållighet och envishet som slutligen gjorde att han kunde göra Scotland självständigt under 1300-talet. En av de viktigaste egenskaperna för att bli en framgångsrik Taekwon-Do utövare är att överkomma alla motgångar genom att vara uthållig (härda ut).
Confucius sade, ”en person som är otålig när det gäller småsaker blir sällan framgångsrik när det gäller saker av mycket stor betydelse”.
Självkontroll (Guk Gi)
Den här grundsatsen är väldigt viktig, både i Dojangen och utanför. Oavsett om du tränar fri sparring eller om det gäller dina privata angelägenheter så är självkontroll väldigt viktigt.
Om du skulle tappa kontrollen i sparring kan det få katastrofala följder. Både för dig själv och för din motståndare.
Att inte klara av att leva och arbeta inom gränserna av vad du själv klarar av, är också en brist på självkontroll.
Enligt Lao-Tzu, ”En stark person är en person som hellre vinner över sig själv än någon annan”.
Okuvlig anda (Baekjul Boolgool)
”Här ligger 300 som gjorde sin plikt”, en enkel skrift om en av de modigaste handlingarna i mänsklighetens historia. Även fast de visste att de skulle möta Xerxes´s vida överlägsna styrkor, visade Leonidas och hans 300 Spartaner vid Thermopylae, vad okuvlig anda innebär.
En sann okuvlig anda visar sig när en principfast, modig person tvingas möta ett hot med överväldigande odds men vägrar att ge upp.
En seriös Taekwon-Do-elev är alltid ödmjuk och hederlig. Om han konfronteras med orättvisa kommer han att hantera situationen utan att tveka och med okuvlig anda, oavsett vem motståndaren är, eller hur många de är.
Confucius deklarerade, ”Det är en handling av feghet att inte våga stå upp emot orättvisa”. Historien har visat att de som eftersträvat att uppnå sina drömmar ihärdigt och uppriktigt med okuvlig anda, har alltid uppnått sina mål.
Dräkten gör att det lätt går att känna igen en ITF Taekwon-Do utövare. Det är även lätt att skilja ITF Taekwon-Do och WTF Taekwon-Do genom designen av dräkten.
Den vita färgen symboliserar den vita färgen på den traditionella Koreanska nationaldräkten. De svarta revärerna (3cm breda) som ett svartbälte har på sin dräkt symboliserar de svarta ränderna som den Koreanska adeln och kungafamiljen bar under Koguryo, Baekje och Silla dynastin.
En internationell instruktör känns igen på de svarta revärerna (3cm breda) han bär på armarna och benen.
Trädet på ryggen av dräkten symboliserar ett städsegrönt träd (evergreen tree). Ett träd som behåller sina löv/barr året runt.
ITF märket på vänster bröst symboliserar att Taekwon-Do ligger oss närmast hjärtat.
Det finns sex olika bälten, vitt, gult, grönt, blått, rött och svart. Bältet ska vara 5mm tjockt och 5cm brett. Sträck på bältet skall vara 5mm brett och sitta 5cm från bältets slut.
Svartbältesgrader visas genom romerska siffror på det svarta bältet.
Färgerna, svart, rött och blått angav den hierarkiska nivån under Koguryo och Silla dynastin.
Bältets knyts 1 varv runt midjan. Detta symboliserar, ”när du satt upp ett mål skall du fullfölja det oavsett motgångar”, ”tjäna en herre/läromästare och var honom/henne trofast” och ”segra med endast ett drag”.
Färgbältesgrader Svartbältesgrader
10 kup vitt bälte 1 Dan Svart bälte I
9 kup Vitt bälte med gult streck 2 Dan Svart bälte II
8 kup Gult bälte 3 Dan Svart bälte III
7 kup Gult bälte med grönt streck 4 Dan Svart bälte IV
6 kup Grönt bälte 5 Dan Svart bälte V
5 kup Grönt bälte med blått streck 6 Dan Svart bälte VI
4 kup Blått bälte 7 Dan Svart bälte VII
3 kup Blått bälte med rött streck 8 Dan Svart bälte VIII
2 kup Rött bälte 9 Dan Svart bälte IX
1 kup Rött bälte med svart streck
Vitt Står för oskyldighet, då en nybliven elev inte har någon kunskap om TKD.
Gult Står för den jord som en växt slår rot i, grunden för TKD läggs vid detta tillfälle.
Grönt Står för utvecklingen av växten, så som skickligheten i TKD utvecklas.
Blått Står för himlen som växten sträcker sig mot då den utvecklas till ett träd, då TKD träningen fortsätter.
Rött Står för fara, uppmanar till kontroll hos eleven och varnar motståndaren att hålla ett behörigt avstånd.
Svart Motsatsen till vitt, därför påvisar detta mognad och behärskande av TKD. Det talar även om att bäraren är motståndskraftig mot mörker och rädsla.
Instruktörers emblem/märken
1-3 Dan tituleras, Boosabum
4-6 Dan tituleras, Sabum
7-8 Dan tituleras, Sahyun
Ett = Hana Sex = Yohsot
Två = Dool Sju = Ilgop
Tre = Set Åtta = Yodol
Fyra = Net Nio = Ahop
Fem = Dasot Tio = Yaul
KOREANSKA SVENSKA
Träningsredskap |
|
do jang |
träningslokal |
do bok |
dräkt |
ti |
bälte |
dallyon |
redskapsträning |
|
|
Riktningar |
|
ap |
fram |
yobap |
45 grader framåt |
yop |
sidan |
yopdwi |
45 grader bakåt |
dwit |
bakåt |
naeryo |
neråt |
ollyo |
uppåt |
anuro |
inåtgående teknik |
bakuro |
utåtgående teknik |
an |
innersida |
bakat |
yttersida |
olligi |
upp |
baro |
normalt håll (samma hand som ben) |
bandae |
omvänd |
orun |
höger |
wen |
vänster |
ohnmom |
full facing |
bahnmom |
half facing |
yopmom |
side facing (half facing åt andra hållet) |
|
|
Höjder |
|
najunde |
Låg del (från naveln och nedåt) |
kaunde |
mittendel (från naveln upp till halsens början) |
nopunde |
hög del (från halsen och uppåt) |
|
|
Fot och dess delar |
|
bal |
fot |
apkumchi |
trampdyna |
dwitkumchi |
hälen på undersidan |
dwichook |
hälens bakdel |
baldung |
fotens överdel |
balkal |
fotens kniv sida |
balkut |
tårna |
moorup |
knä |
balkal dung |
fotens knivinsida
|
Handen och dess delar |
|
son |
hand |
sonkal |
knivhand |
sonkal dung |
motsatt knivhand (överdel) |
sondung |
handens ovansida |
sonbadak |
handflata |
songarak |
finger |
sonkut |
fingertoppar |
opun |
handflatan neråt |
sun |
handen vågrät |
dwijibun |
handflatan uppåt |
palmok |
underarm |
palkup |
armbåge |
ap joomuk |
främre knytnäve |
dung joomuk |
bakre knytnäve |
yop joomuk |
sid knytnäve |
mit joomuk |
undre knytnäve |
|
|
Övrig terminologi |
|
jirugi |
slag |
taerigi |
sidoslag |
tulgi |
stickande |
makgi |
blockering |
chagi |
spark |
pihagi |
förflyttning |
charyot |
givakt |
kyong ye |
buga |
junbi |
redo |
koryon opsi |
utan kommando/räkning |
si jak |
start/börja |
guman |
stopp |
paro |
återgå |
swiyo |
ledig |
hae san |
utgå (träningen är slut) |
kesok |
fortsätt |
matsogi |
sparring |
chong |
blå |
hong |
röd |
sang |
dubbel |
golcho |
greppande |
kiap |
skrik |
diro dora |
byt håll/vändning |
sogi |
ställning |
narani junbi sogi |
parallell redoställning |
matsogi junbi sogi |
sparring redoställning |
Kuk gi |
nationalflagga |
Mönster är olika grundläggande rörelser som representerar attack eller försvarstekniker mot tänkta motståndare. Mönsterträning utvecklar tekniker för sparring, självförsvar, smidighet, kroppskontroll, muskeluppbyggnad, andningskontroll samt flytande och rytmisk rörelse från en position till en annan.
Totalt finns det 24 tul, de representerar ett dygn, 24 timmar eller ett helt liv.
Mönstrernas namn härleder från de mest berömda människor och händelser i Koreas 5000-åriga historia. En riktig förståelse för mönstrena leder till insikt att Taekwon-Do endast får brukas i självförsvar och i rättvist syfte. I Koreas historia finns inget som visar att dess militära styrkor varit blandade i invasioner av andra länder, utan bara använts för att försvara moderlandet, ”Choson” eller ”morgon stillhetens land”.
Vid tävling i mönster bedöms följande punkter:
En knytnäve skall komma ner mellan stortårna, hälarna ihop.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Händerna lätt knutna 5cm framför naveln.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tårna ska peka framåt, pressa knäna utåt och böj på benen tills knäet är ovanför fotvalvet. Håll upp bröstet, spänn magen och håll tillbaka höften (puta ej med rumpan). Tyngden skall vara jämnt fördelad mellan benen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Främre foten ska peka rakt fram, bakre foten ska peka 25 grader utåt. Främre benet skall vara böjt så att knäet skapar en vertikal linje till hälen. Bakre benet skall vara helt rakt. 50 % vikt på främre benet och 50 % på bakre.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Båda fötterna ska vara 15 grader invridna. Bredden mellan bakre hälen och främre stortån ska vara ca 2.5cm (2 fingrar). Bakre benet böjs så att knäet bildar en vertikal linje med tårna. Böj främre benet så att du sitter upprätt med god balans. Höften ska vara i linje med insidan av bakre knäet. Ca 70 % vikt på bakre benet och 30% vikt på främre benet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tyngden skall vara jämt fördelad mellan benen. Båda fötterna ska vara 15 grader invridna.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
60 % tyngd på bakre benet och 40 % på främre. Båda fötterna skall peka 15 grader inåt. Båda benen skall vara raka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Böj bakre benet tills knäet hamnar ovanför tårna. Böj främre benet så att endast trampdynan nuddar marken. Främre foten skall peka 25 grader inåt, bakre foten skall peka 15 grader inåt. Större delen av kroppstyngden skall vara på bakre foten.
Likadan som gåställning fast en fot längre.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Enbensställning med upplyfta benets knä utvikt åt sidan.
Ställningen är framförallt en förberedelse för sidspark.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Enbensställning med upplyfta benets knä pekande framåt.
Ställningen är framförallt en förberedelse för bakåtspark.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Enbensställning med upplyfta benets knä rakt fram.
Det benet du står på skall vara rakt. Det benet du lyfter skall lyftas tills foten kommer i höjd med knävecken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diagonal annun sogi.
Som annun-sogi fast den ena foten är en fotlängd framför den andra. Används för att enkelt kunna byta till gunnon sogi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
X-ställning
Korsa den en foten framför eller bakom den andra och nudda marken lätt med trampdynan. Tyngden på den bakre foten.
Gå ställning |
Gunnun sogi |
|
Gå-redo-ställning |
Gunnun junbi sogi |
|
Sittställning |
Annun sogi |
|
Pek och långfinger knoge mittendels slag |
Ap joomuk kaunde Jirugi |
|
Yttre underarm låg dels blockering |
Bakat palmok najunde makgi |
|
Knivhands låg dels blockering |
Sonkal najunde makgi |
|
Inre underarms mittendels blockering |
An palmok kaunde makgi |
|
Framåt snärtspark |
Ap cha busigi |
|
Framåt uppåt gående/stigande spark |
Ap cha olligi |
|
Sido uppåtgående/stigande spark |
Yop cha olligi |
|
Fyra riktningar |
Saju |
|
Slag i fyra riktningar |
Saju jirugi |
|
Sparkar i fyra riktningar |
Saju chagi (apcha olligi och apcha busigi) |
Chon-ji betyder bokstavligen himlen och jorden. Detta är i orienten ansett som världens skapelse eller början på den mänskliga historien. Därför övas det första mönstret av nybörjare. Mönstret innehåller två liknande delar där en representerar himlen och den andra representerar jord.
L ställning |
Niunja sogi |
|
Omvänt slag |
Bandae jirugi |
|
Yttre underarms mittendels blockering |
Bakat palmok kaunde makgi |
|
Underarms guard blockering |
Palmok daebi makgi |
|
Yttre underarms stigande block |
Bakat palmok chookyo makgi |
|
Rundspark |
Dolly chagi |
|
Flygande framåt snärt spark |
Twimyo ap cha busigi (saxteknik) |
|
Uppåtspark |
Nopi chagi |
|
Blockeringar i fyra riktningar |
Saju makgi |
|
Tre stegs sparring |
Sambo matsogi (utan motståndare) |
Dan-Gun har fått namnet efter den heliga Dan-Gun, Koreas legendariske grundare, år 2333 f.Kr.
Knivhands guard block |
Sonkal palmok daebi makgi |
|
Dubbel ytterarms block |
Sang palmok makgi |
|
Knivhands sido utåt slag |
Sonkal yop bakuro taerigi |
|
Sido spark |
Yop chagi |
|
Motsv. Eng ”strike” |
Taerigi |
|
Flygande rundspark |
Twimyo dollyo chagi (saxteknik) |
|
Tre stegs sparring |
Sambo matsogi (traditionell) |
|
Do-San är en pseudonym för patrioten Ahn Chang Ho: 1876-1938. De 24 stegen representerar hela hans liv vilket han ägnade åt att främja utbildningsnivån i Korea och dess frihetsrörelse.
Fingertopp |
Sonkut |
|
Fingertopps slag |
Sun sonkut tulgi |
|
Stickande |
Tulgi |
|
Urvridning |
Bituro tal |
|
Slag med baksidan av knogarna |
Dung joomuk taerigi |
|
Separerande block |
Hechyo makgi |
|
Kombination: snärtspark/rundspark |
Yonsok Chagi: Ap Cha Busigi/Dollyo Chagi |
|
Kombination: snärtspark/sidspark |
Yonsok Chagi: Ap Cha Busigi/Yop Chagi |
|
Hoppande sidspark |
Twimyo yop chagi (saxteknik) |
|
Won-Hjo var en ansedd munk som introducerade buddismen i Silla dynastin år 686.
Sluten redo ställning A |
Moa junbi sogi A |
|
Fixerad ställning |
Gojung sogi |
|
En bens ställning |
Guburyo sogi |
|
Knivhands inåt slag |
Sonkal anuro taerigi |
|
Underarms cirkelblock |
Palmok dollimyo makgi |
|
Knytnäve åt sidan slag |
Ap joomuk yop taerigi |
|
Yx spark (inifrån och ut) |
Naeryo chagi (bakuro) |
|
Yx spark (utifrån och in) |
Naeryo chagi (annoru) |
|
Hoppande krok spark |
Twimyo goro chagi (saxteknik) |
|
|
|
|
Hoppande krok spark |
Twimyo goro chagi |
|
Hoppande yx spark |
Twimyo naeryo chagi (bakuro) |
|
Hoppande yx spark |
Twimyo naeryo chagi (annoru) |
|
Två stegs sparring |
Ibo matsogi (traditionell) |
|
Varannan gångs kamp (rundspark) |
Yaksok Matsogi – Dollyo Chagi |
|
Yul-Gok är en pseudonyn för en stor filosof och lärare vid namn, YI-I (1536-1584), vars smeknamn var, ”Koreas konfusius”. De 38 rörelserna härrör till hans födelseplats på 38:e latituden och diagrammet + representerar lärd man.
X ställning |
Kyocha sogi |
||
Hand flats krok block |
Sonbadak golcho makgi |
||
Framåt armbågs slag |
Ap palkup taerigi |
||
Dubbel underarms hög blockering |
Doo palmok nopunde makgi |
||
Dubbel knivhands blockering |
Sang sonkal makgi |
|
|
Krok spark |
Goro chagi (bakre benet) |
|
|
Omvänd krok spark |
Bandae (tora) goro chagi |
|
|
Hoppande krok spark |
Twimyo goro chagi |
|
|
Bakåt spark (hästspark) |
Dwit chagi |
|
|
Varannan gångs kamp (yx spark) |
Yaksok Matsogi - Naeryo Chagi |
|
|
Hyllning till An Joon-Gun, som undanröjde den första japanska guvernören, Hiro Bumi Ito.
De 32 rörelserna representerar åldern på An Joon-Gun då han avrättades i Lui-Shung fängelset 1910.
Bakfots ställning |
Dwitbal sogi |
Låg ställning |
Nachuo sogi |
Sluten redo ställning B |
Moa junbi sogi B |
Omvänd knivhands block |
Sonkal dung bakuro makgi |
Hand flats uppåt block |
Sonbadak ollyo makgi |
Övre arm bågs slag |
Wi palkup taerigi |
Dubbel vertikal slag |
Sang joomuk sewo jirugi |
Dubbel uppvänt slag |
Sang joomuk dwijibo jirugi |
X näves stigande block |
Kyocha joomuk chookyo makgi |
Handflata pressande block |
Sonbadak nollo makgi |
U formad block |
Digutja makgi |
Vinkelslag |
Giokja jirugi |
Vändande sid spark |
Tora yop chagi |
Hoppande vändande sidspark |
Twimyo tora yop chagi |
Hoppande omvänd krok spark |
Twimyo bandae (tora) goro chagi |
Flygande bakåt spark |
Twimyo dwit chagi |
Omvänd rundspark |
Bandae dollyo chagi |
Kombinationsspark: vändande sidspark/sidspark |
Yonsok chagi: Tora Yop Chagi/Yop Chagi |
Varannan gångs kamp (krok spark) |
Yaksok Matsogi – Goro chagi |
Kamp: Endast höga sparkar |
Bal Jaju Matsogi (nopunde)
|
Pseudonym för den uppmärksammade läraren, Yi-Hwang (1500-talet). Han var en auktoritet inom neo-konfucianismen. De 37 rörelserna härrör till hans födelseplats på 37:e latituden. Diagrammet representerar lärd man.
Uppvänd finger tops låg dels slag |
Dwijibun son sonkut najunde tulgi |
|
Sid bakslag |
Yopdwi taerigi |
|
X-näve pressande slag |
Kyocha joomuk nollo makgi |
|
Ytterarms W-block |
Bakkat palmok san makgi |
|
Dubbel inner arms låg dels tryckande block |
Doo palmok najunde miro makgi |
|
Nervänd finger tops slag |
Opun son sonkut tulgi |
|
Knivhands låg guard block |
Sonkal najunde daebi makgi |
|
Uppåt knäspark |
Moorup ollyo chagi |
|
Hoppande omvänd rundspark |
Twimyo bandae dollyo chagi |
|
Kombinationsspark: sidspark/krok spark |
Yonsok chagi: Yop chagi/goro chagi |
|
Kombinationsspark: vändande sidspark/krok spark |
Yonsok chagi: Tora yop chagi/goro chagi |
|
I luften 360° rundspark (tornado) |
Twio dolmio dollyo chagi |
|
Varannan gångs kamp (vändande krok spark) |
Yaksok matsogi - Bandae/Tora goro chagi |
|
Fri kamp |
Jaju matsogi |
|
Sluten redo ställning C |
Moa junbi sogi C |
Vertikal ställning |
Soojik sogi |
Hand flats tryckande block |
Sonbadak miro makgi |
Knivhands nedåt slag |
Sonkal naeryo taerigi |
Bakåt armbågsslag |
Dwit palkup tulgi |
Sid fram block |
Yobap makgi |
Kombinationsspark: yx spark/sidspark |
Yonsok chagi: /Naeryo chagi/yop chagi |
Kombinationsspark (3st): snärtspark/rundspark/krok spark |
Yonsok chagi: Ap chagi/dollyo chagi/goro chagi
|
Mitt i luften sidspark (efter 360° vändning) |
Twio dollmio yop chagi |
Mitt i luften yx spark (efter 360° vändning) |
Twio Dollmio Annuro Naeryo Chagi |
En stegs sparring |
Ilbo matsogi (traditionell) |
Varannan gångs kamp (yx spark & sidspark) |
Yaksok Matsogi - Naeryo/Yop Chagi |
Varannan gångs kamp (rundspark & bak spark) |
Yaksok Matsogi - Dollyo/Dwit Chagi |
Choong-Mo är det namn som gavs till generalen Yi Soon-Sin (Yi dynastin).
Han är känd för att ha uppfunnit det första bepansrade slagskeppet, ”Kobukson”, år 1592.
Kobukson anses vara föregångaren till dagens ubåtar.
Anledningen till att denna tul slutar med en vänster hands attack är för att symbolisera hans ångestfyllda död, chanslös att visa sin förmåga och lojalitet till sin kung.
Omvänd knivhands högt inåt slag |
Sonkal dung nopunde anuro taerigi |
|
Ytterarm inåt fram block |
Bakkat palmok anuro ap makgi |
|
Dubbel hand flats uppåt block |
Sang sonbadak ollyo makgi |
|
Självförsvar-program |
Hosin sul yaksok matsogi |
|
Flygande spiralspark |
Twimyo rasonsik chagi |
|
|
|
|
Kombinationsspark (4st med samma ben): Snärtspark/rundspark/krok spark/sidspark |
Yonsok chagi: Ap chagi/dollyo chagi/goro chagi/yop chagi |
|
Mitt i luften 360o sidspark och bakåt spark |
Niunja so twio dollmio yop/dwit chagi |
|
Varannan gångs kamp (rundspark/vändande krok spark) |
Yaksok matsogi -dollyo/tora goro chagi |
|
|
|
|
Tekniker för att söka 1 Dan när man har 1 kup: |
|
|
Hoppande dubbel spark |
Twimyo i-jung chagi |
|
Glidande dubbel spark |
Mikulmyo i-jung chagi |
|
I luften sidspark efter 360° vändning |
Twio dolmyo yop chagi |
|
Hoppande dubbel sidspark (med samma ben) |
Twimyo i-jung yop chagi |
|
I luften omvänd rundspark efter 360° vändning |
Twio dolmyo bandae dollyo chagi |
Gwang-Gae-Toh-Wang var den 19:e kungen av Koguryo dynastin. Han återtog alla de förlorade landområdena, inklusive stora delar av Manchuria. Diagrammet representerar expansion och återtagande av landområden.
De 39 rörelserna representerar de första siffrorna i år 391.
Parallell redoställning med händer mot himmeln |
Narani sogi hanulson |
Gå ställning hand flate uppåt blockering |
Gonnun sogi sonbadak ollyo makgi |
Sluten ställning sidan av knytnäven nedåtgående slag |
Moa sogi yop joomuk naeryo taerigi |
Utåtgående pressande spark |
Bakuro noollo chagi |
Sluten ställning knivhand låg framåt blockering |
Moa sogi sonkal najunde ap makgi |
Gå ställning underarms omvänd blockering |
Gonnun sogi palmok najunde bandae makgi |
Gå ställning högt omvänt slag |
Gonnun sogi nopunde bandae jirugi |
|
|
Po-Eun är pseudonym för Chong Mong-Chu (1400-talet). Han var en berömd poet som skrev dikten "Jag ska inte lyda en andra herre även om jag skulle bli korsfäst hundra gånger", känd av alla koreaner.
Han var också en pionjär inom fysiken. Diagrammet representerar hans lojalitet till kungen och landet mot slutet av Koryo Dynastin.
L-ställning U-format grepp |
Niunja sogi digutcha japki |
Sluten ställning dubbel armbåge stickande slag |
Moa sogi sang palkup tulgi |
Sittställning baksida knoge bakåt slag |
Annun sogi dung joomuk yop dwit taerigi |
En bens ställning |
Waebal sogi |
Sittställning vinkelslag |
Annun sogi giokja jirugi |
Sittställning knyt nävs pressande blockering |
Annun sogi ap joomuk noollo makgi |
Sittställning inner underarms separerande blockering |
Annun sogi an palmok haechyo makgi |
Sittställning bakåt stickande armbågs slag |
Annun sogi dwit palkup tulgi |
Sittställning horisontellt slag |
Annun sogi soopyong jirugi |
X-ställning underarms låg framåt blockering |
Kyocha sogi palmok najunde ap makgi |
|
|
Mönstret är namngivet efter Ge-Baek, en stor general under Baek Je dynastin (660 e.Kr.). Diagrammet representerar hans hårda och strikta militäriska disciplin.
Låg tvistande spark |
Najunde bituro chagi |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dubbel båg-hand hög blockering |
Doo bandalsoon nopunde makgi |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sittställning baksida knoge framåt slag |
Annun sogi dung joomuk ap taerigi |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sittställning skopande/grävande blockering |
Annun sogi duro makgi |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sittställning 9-formad blockering |
Annun sogi gutja makgi |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
L-ställning mittenknoge mittendels slag |
Niunja sogi joongjii joomuk kaunde jirugi |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Övriga tekniker/övningar för 1 Dan
2 Dan (svart)
Eui-Am (Trettonde mönstret, 45-rörelser)
Eui-Am är pseudonym för Son Byong Hi, ledare för koreanska självständighetsrörelsen under 1:a mars år 1919. De 45 stegen motsvarar hans ålder då han ändrade namnet på Dong Hak (Orientalisk kultur) till Chondo Kyo (Himmelska vägens religion) år 1905. Diagrammet representerar hans okuvliga anda vilken han visade, medan han hängav sig åt nationens framgång. Tekniker för Eui-Am
Choong-Jang (Fjortonde mönstret, 52 rörelser)
Choong-Jang är pseudonym för General Kim Duk Ryang som levde under Lee dynastin (1300-talet). Mönstret avslutas med en vänsterhandsattack för att symbolisera hans tragiska död i fängelse vid 27 års ålder, innan han uppnått sin fulla mognads ålder.
Tekniker för Choong-Jang
Juche (Femtonde mönstret, 45 rörelser)Är en filosofisk idé att människan är herre över allting och bestämmer allting. Med andra ord så är människan herre över sitt eget liv och skapar sitt eget öde. Denna idé skall ha fötts vid Baekdu berget vilket symboliserar det koreanska folkets själ. Diagrammet representerar Baekdu berget.
Tekniker för Juche
Övriga tekniker/övningar för 2 Dan
|
|
Hyllar det historiska datumet då Koreas självständighetsrörelse började sprida sig genom landet, den 1 mars 1919. De 33 rörelserna i mönstret symboliserar de 33 patrioterna som planerade rörelsen.
Gå ställning knivhand högt omvänd sidoblockering |
Gunnon so sonkal nopunde bandae yop maki |
Diagonalställning armbågs bakåtstick |
Sasun so dwit palgup tulgi |
Mittendels tvistande spark |
Kaunde bituro chagi |
Sittst. omvänd knivhand mittend. separerande block |
Annun so sonkaldung kaunde heacyo maki |
L-ställning yttre underarm hög utåtgående blockering |
Niunja so bakat palmok nopunde bakuro maki |
L-ställning dubbelt lågt slag |
Niunja so doo jomuk najunde jirigi |
L-ställning omvänd knivhand hög guardblockering |
Niunja so sonkaldung nopunde deabi maki |
Svepande spark |
Suroh chagi |
|
|
General Kim Yoo-Sin var en befälhavare under Silladynastin.
De 68 rörelserna symboliserar de två sista siffrorna i årtalet 668 A.D. Det år som Korea enades. Redoställningen representerar ett draget svärd från höger sida istället för vänster vilket symboliserar Yoo Sin:s misstag att följa kungens order och kämpa med främmande trupper mot sitt eget land.
Sittställning frigörande rörelse |
Annun so baegi |
Sittställning vinkel slag |
Annun so giokja jirugi |
Lång L-ställning U-format slag |
Gojung so digutja jirugi |
Vinkande spark |
Doro chagi |
Gå ställning X-knivhand stigande blockering |
Gunnun so kyocha sonkal chukyo makgi |
L-ställning omvänd knivhand hög blockering |
Niunja so sonkaldung nopunde makgi |
Sittställning yttre underarm hög utåtgående blockering |
Annun so bakat palmok nopunde bakuro makgi |
Sittställning öppen bak hand horisontellt slag |
Annun so sondung soopyong taerigi |
Halvcirkelspark |
Bandal chagi |
Vertikal ställning sidoknytnäve slag neråt slag |
Soojik so yop joomok naeryo taerigi |
Krigarredoställning B |
Moosa junbi sogi B |
|
|
General Choi-Yong var premiärminister och överbefälhavare för militären under Koryo Dynastin på 1300-talet.
Choi-Yong var högt respekterad för sin lojalitet, patriotism och ödmjukhet.
Han avrättades av sina underställda befälhavare under ledning av general Yi Sung Gae som senare blev den första kungen i Lee Dynastin.
Bakfotställning långfingerknoge högt slag |
Dwitbal so joongji joomuk nopunde jirugi |
Gå ställning knivhand W-blockering |
Gunnun so sonkal san maki |
Omvänd krokspark |
Bandae dollyo goro chagi |
Parallell ställning handflats krokblockering |
Narani sogi sonbadak golcho makgi |
Tre stegs vändning |
Sambo omgyo didimyo dolgi |
X-ställning baksida knoge sidoslag |
Kyocha sodung joomuk yop tearigi |
Hoppande uppåtspark med båda benen åt två håll |
Twimyo sangbal nopi chagi |
Hoppande sid- och vridande spark i olika riktningar |
Twimyo Yop Bituro Chagi |
I luften yx spark efter 360° vändning |
Twio dollmyo naeryo chagi |
Hoppande vridande utåt spark |
Twimyo nopunde bituro chagi |
Flygande sidspark efter 360° vändning |
Twio dolmyo nomo yopcha jirugi |
Fri-sparring med självförsvarstekniker |
Hosin sul jaju matsogi |
Är namngiven efter en berömd general under Koguryo dynastin, Yon Gae Somoon. De 49 rörelserna härrör till de sista siffrorna i året 649, året då han tvingade Tang dynastin att överge Korea efter att ha förstört 300,000 av deras trupper i Ansi Sung.
Gå ställning långknoge högt slag |
Gunnon so ghin joomuk nopunde jirugi |
L-ställning X-underarms skyddande blockering |
Niunja so kyocha joomuk momchae makgi |
Gå ställning omvänd knivhand låg utåtgående blockering |
Gunnon so sonkal bandae bakuro najunde makgi |
Bakfotställning inre underarms höftblockering |
Dwitbals so anpalmok hori makgi |
Sittställning omvänd knivhand W-blockering |
Annun so sonkal dung san makgi |
Baksida knoge neråt slag |
Dung joomuk neryo Taerigi |
Sittställning dubbel underarms rak skyddande block |
Annun so san son palmok momchae makgi |
X-ställning framsida knoge uppåt slag |
Kyocha so ap joomuk ollyo jirugi |
Gå ställning omvänd knivhand låg inåt blockering |
Gunnon so sonkal dung najunde bandae anuro makgi |
Krigarredoställning A |
Moosa junbi sogi A |
|
|
Är namngiven efter general Ul-Ji Moon Dok som framgångsrikt försvarade Korea emot en av Tang’s invasions styrkor på nära en miljon soldater ledda av Yang Je år 612. Ul-Ji använde en attack och gerilla-taktik och lyckades minska en stor procent av styrkan. Diagrammet representerar hans förnamn. De 42 rörelserna representerar författarens ålder då han designade mönstret.
Gå ställning dubbel sidoknytnäve horisontellt sidoslag |
Gunnon so sang yop joomuk soopyong taerigi |
Gå ställning hög omvänd knivhand framåt slag |
Gunnon so sonkal nopunde bandae ap taerigi |
Gå ställning yttre underarms omvänd stigande block |
Gunnon so pakat palmok bandae chukyo makgi |
Flygande hög spark (uppåtgående) |
Twimyo nopi chagi |
L-ställning X-hand pressande blockering |
Niunja so kyocha joomuk noollo makgi |
L-ställning inre underarms mittendels separerande block |
Niunja so an palmok kaunde hechyo makgi |
Lång L-ställning handflate puttande blockering |
Gojun so sonbadak miro makgi |
Lång L-ställning X-knivhands mittendels blockering |
Gojun so kyocha sonkal kaunde makgi |
Bakåt dubbelsteg hopp Parallell ställning X-formad öppen bakhand |
Dwiro ibo omgyo didimyo twigi Narani so kyocha sondung |
|
|
Ärar den 30’e kungen av Silla dynastin. Hans kropp blev begravd nära Dae Wang Am
(Stora kung klippan). Enligt hans testamente så blev kroppen placerad i havet ”där min själ för evigt skall försvara mitt land emot japanerna” Det är sagt att Sok Gul Am (sten grottan) blev byggd för att skydda hans grav. Sok Gul Am är ett fint exempel på Silla dynastins kultur. De 61 rörelserna i detta mönster symboliserar de sista siffrorna i året 661 då Moon Moo kröntes till kung.
Sittställning fingertopps mittendels stick |
Annun so opun sonkut kaunde tulgi |
En bens ställning knivhands utåtgående blockering |
Waebal so sonkal bakuro makgi |
Bakfotsställning handflate neråt blockering |
Dwitbal so sonbadak naeryo makgi |
Sittställning sidoknytnäve åt sidan mittendels slag |
Annun so yop joomuk kaunde yop taerigi |
Sido puttande spark |
Yopcha milgi |
Hög tvistande spark |
Nopunde bitturo chagi |
Sido kontroll spark |
Yopcha momchoogi |
Sido stickande spark |
Yopcha tulgi |
X-ställning lågt slag |
Kyocha so najunde jirugi |
Gå ställning båg hand omvänd stigande blockering |
Gunnon so bandalson bandae chookyo makgi |
Tae betyder fotteknik, kwon betyder handteknik och do betyder närmast väg - men omfattar även moral, ett sätt att leva eller en kultur. I Sverige är taekwondon organiserad i Svenska Taekwondoförbundet, där både ITF och WT ingår. Att dessa samsas i en organisation är unikt i världen.